Nå får du tilgang til felles aksjonsstøtte
I helga var rett rundt 180 personer samlet på nasjonal opplæringssamling for felles aksjonsstøtteverktøy. Du har kanskje fått en SMS i dag om at du har fått tilgang til aksjonsstøtte? Følg instruksjonene og bli med på opplæring når den kommer til deg!
I løpet av helga har de opplæringsansvarlige fått treningen som skal til for at de skal dra hjem til sine respektive distrikter landet rundt. Nå starter prosessen med å lære opp alle de som skal bruke verktøyet etter hvert som det rulles ut.
Med på samlinga var frivillige fra organisasjoner under FORF-paraplyen, samt at politiet sendte hundefører, representant fra operasjonssentralen og innsatsleder fra samtlige distrikter.
Retningslinjer for bruk er på vei
HRS-direktør Jon Halvorsen ønsket velkommen ved start.
– En forsamling som dette, sammensatt med representanter fra de deltakende frivillige organisasjonene og politiet, har vi ikke sett på denne måten før. Takk til hver og en av dere for at dere er her sammen med oss denne helga, og for at dere er med på denne reisen. Hjertelig velkommen!
Halvorsen vil ikke innkassere suksessen på forhånd, men peker på at erfaringene fra pilotdistriktet og tilbakemeldingene så langt i prosjektet er svært gode.
– Dette tegner til å bli vellykka fordi vi har god innsikt i redningstjenestens behov, fordi vi jobber med dedikerte folk i BarentsWatch (Kystverket), og de har knyttet til seg en del utviklere som har evnen til å omsette behovene våre til teknologi som virker.
Halvorsen fortalte videre at styringsgruppen for prosjektet er i sluttfasen med å utarbeide retningslinjer for bruk av verktøyet.
– Det som er viktig å notere seg er at felles aksjonsstøtte foreløpig kun kan brukes til landredningsoperasjoner koordinert av LRS, og som gis et SAR-nummer av HRS. Det er viktig å presisere; selvfølgelig skal man også kunne bruke verktøyet til øvelser, men på det nåværende tidspunktet skal vi ikke bruke felles aksjonsstøtteverktøy til andre typer oppdrag og hendelser.
Opplæring og utrulling i eget distrikt
Målet med samlingen var at deltakerne skulle bli kjent med verktøyet og bli klare til å være med på utrullingen av systemet i eget distrikt.
Rent praktisk skal de opplæringsansvarlige nå drive videre opplæring i distriktene sine. Der skal de utdanne instruktører og superbrukere, og sørge for at både mannskaper og de som sitter i KO får den opplæringen de trenger.
– Verktøyet er i utgangspunktet lett å bruke, men man blir ikke god og trygg i bruken uten å trene og øve med det. Tren og øv sammen og utnytt hverandre kompetanse på tvers av organisasjonene – så blir dere gode sammen og vi kommer raskere i mål med opplæring og utrulling, sa Nina Kroken fra Politihøgskolen.
Hun er sentral i utrullingsgruppa i prosjektet, og sammen med Marte R. Halvorsen fra Røde Kors Hjelpekorps minnet hun om at opplæringen er bare et minimum av kompetanse.
– Det er trening og øving i ettertid som utgjør forskjellen, sa Halvorsen.
Distriktene er nødt til å gjennomføre minst én (men gjerne flere!) fullskala øvelse(r) for at distriktet skal kunne ta felles aksjonsstøtte i bruk.
– Hensikten med slike øvelser er at alle ressurser skal få trene sammen med det nye verktøyet, og at ILKO får trent på sine arbeidsoppgaver med alle ressurser, fortalte Kroken.
Innad i distriktet tar man i bruk verktøyet samtidig. Det betyr at politi og frivillige må sammen kjenne på at «nå er vi klare», for at politimesteren kan melde videre til POD og HRS om at man ønsker gå videre til skarp bruk.
Erfaringer fra Sør-Vest
Siden midten av juni har verktøyet vært testet i en pilot i Sør-Vest politidistrikt. Politi og frivillige fra Sør-Vest var med som veiledere på Gardermoen, og delte villig fra sine erfaringer etter å ha brukt verktøyet i i overkant av 40 søk etter savnede personer de siste månedene.
Gry Iden (Politiet) og Arne Alsvik (Norsk Folkehjelp) var blant de mange som hadde tatt turen til Gardermoen. Fra scenen fortalte de om hvordan det som var et godt samarbeid mellom politi og frivillige fra før, er blitt enda bedre.
– Dette gjelder både på operativt ledernivå, men også mellom mannskaper på tvers av organisasjonene i FORF. De frivillige mannskapene gir uttrykk for at de føler seg mer sett og inkludert, fortalte Arne Alsvik, før han ha til:
– Ikke minst har vi fått bedre felles situasjonsforståelse og effektiv informasjonsflyt, og vi har oversikt over ressursene i sanntid.
De to peker på at de tror opplæring på tvers av organisasjonene er mye av nøkkelen til det gode samarbeidet. Anbefalingen til de som nå skal i gang med opplæring er tydelig:
– Jobb på tvers, jobb sammen om dette, og sett av tid til å øve sammen. Tett og godt samarbeid med prosjektet har også vært en suksessfaktor, sa Iden.
– De frivillige har nok et høyere tempo enn oss inn i dette, og vi må bare anerkjenne at de er hakket lenger framme i skoa – ta det med i planleggingen når dere skal jobbe med opplæring i eget distrikt, var oppfordringen fra Gry Iden.
Som politiets prosjektleder for piloten i Sør-Vest er hun glad for å ha få ha fått være med på dette.
– Vi ser at dette frigjør tid for innsatsleder til å tenke framover og det reduserer behovet for telefonkonferanser med operasjonssentral og HRS, fortalte hun.
Verdien av aksjonsstøtte er mer enn tidlig innsats
Det var en stolt prosjektleder Per OIaf Torkildsen fra Hovedredningssentralen som møtte forsamlingen på Gardermoen lørdag.
– Man blir ydmyk når man står og ser ut over et rom fylt med frivillige og politi fra hele landet, vel vitende om at nå skal verktøyet spres ut til alle lokale ledd. Dette er en milepæl! Går alt etter planen er vi tidlig i 2025 i gang med å bruke felles aksjonsstøtte i hele landet.
Han tror det verdien i felles aksjonsstøtte er større enn nytten av selve verktøyet og det å komme raskere i innsats.
– Jeg tror ikke vi forstår fullt ut nytteverdien av det vi gjør nå. Måten vi ser konturene av å være sammen på, der vi skaper tillit og trygghet på tvers, det har en verdi vi ikke klarer å ta inn over oss ennå, sier Torkildsen
Hva er felles aksjonsstøtteverktøy?
Det er en app / nettside som søksressurser kan bruke til å planlegge og gjennomføre søk etter savnede personer på land. I dette verktøyet kan både politi og frivillige legge inn informasjon og ha oversikt. Man får en felles arbeidsflate der alle parter ser det samme bildet, jobber i et felles kart og har en felles ressursoversikt, og gjennom det oppnår en høyere grad av felles situasjonsforståelse. Målet er å heve effektivitet og kvalitet, og gjøre at vi kan komme raskere i innsats enn vi har gjort til nå.