Nå er felles aksjonsstøtteverktøy i bruk over hele landet

Fra øvelse mellom politi og frivillige i Vestland tidligere i vinter (foto: Vest PD)
Fra øvelse mellom politi og frivillige i Vestland tidligere i vinter (foto: Vest PD)
Fra øvelse mellom politi og frivillige i Vestland tidligere i vinter (foto: Vest PD)
Fra øvelse mellom politi og frivillige i Vestland tidligere i vinter (foto: Vest PD)

Innføringen av felles aksjonsstøtteverktøy (FAKS) markerer et viktig veiskille for samvirket i norsk redningstjeneste, fastslår Jon Halvorsen, direktør ved Hovedredningssentralen.

Den nye digitale løsningen for koordinering av søk- og redningsaksjoner er nå tatt i bruk i alle landets politidistrikter, etter flere år med utvikling, testing og målrettet samarbeid. Verktøyet er spesielt rettet mot søk etter savnede personer på land, og har nå fått status som et nasjonalt system.

– Dette er et betydelig fremskritt for redningstjenesten. FAKS legger til rette for bedre samhandling, styrket situasjonsforståelse og mer effektiv bruk av ressurser – noe som i siste instans vil redde liv, sier Halvorsen.

Han fremhever særlig utviklingsprosessen som vellykket, med god utnyttelse av tilgjengelige ressurser.

– Ved å involvere både brukere og utviklere helt fra starten, har vi fått et verktøy som faktisk løser de utfordringene HRS, politiet og de frivillige organisasjonene har stått overfor, sier han.

Utviklingskostnadene er samlet sett lave spesielt sett i forhold til potensialet for å redde liv og helse. Med FAKS kan vi løse oppdrag raskere og med høyere kvalitet.

– I søk etter savnet person er det mange «tidstyver», dette verktøyet reduserer mange av dem. Dette illustrerer hvor stor nytte små, målrettede investeringer kan ha for å styrke og effektivisere redningstjenesten, sier Halvorsen.

Se video om felles aksjonsstøtteverktøy

Verdifullt samarbeid på tvers

Felles aksjonsstøtteverktøy er utviklet av Hovedredningssentralen i samarbeid med BarentsWatch, som også drifter verktøyet i den nye fasen man er gått inn i.

– Det føles veldig meningsfullt å se at verktøyet tas i bruk nasjonalt og at alle politidistrikt nå bruker dette skarpt. Dette er et eksempel på et vellykket samarbeidsprosjekt på tvers av etatene, sier leder Nina Buvang Vaaja i BarentsWatch.

Andre aktører i redningstjenesten viser også interesse for verktøyet, og det foreligger flere forslag for nye bruksområder. Videre utvikling og innfasing av nye brukergrupper vil komme gradvis utover.

– Vi er stolt over å ha fått tilliten til å lage dette nye felles verktøyet for redningsaksjoner. Det har vært en spennende og god prosess med mange dyktige og engasjerte deltakere, fra både statlige etater og de frivillige, presiserer Vaaja.

Les mer om BarentsWatch sin rolle i prosjektet: Felles aksjonsstøtte

Tett samspill mellom politi og frivillige

FAKS har blitt innført etter grundig opplæring og praktiske øvelser i alle landets politidistrikter. Politiet og de frivillige redningsorganisasjonene har trent side om side for å sikre trygg og effektiv bruk av systemet under reelle hendelser. Dette har styrket samhandlingen og grunnlaget for en felles forståelse av hvordan søk etter savnede skal koordineres.

– Tilbakemeldingene har vært positive og alle parter har jobbet godt sammen i arbeidet med å rulle ut verkøyet, forteller Per Olaf Torkildsen, prosjektleder for FAKS ved Hovedredningssentralen.

De frivillige er, og har alltid vært, en bærebjelke i norsk redningstjeneste. At de nå har tilgang til det samme digitale støtteverktøyet som politiet, betyr at alle aktører jobber på samme plattform med samme informasjon, i sanntid. Nå blir det enklere å fordele ressurser effektivt til riktig sted.

–  At alle landets lokale redningssentraler bruker felles aksjonsstøtteverktøy gir en stor verdi når det kommer til gjennomføring av aksjoner. Disse gjennomføres likt og hurtigere enn tidligere, i hele landet. Dette er ikke minst viktig for de frivillige organisasjonene som ofte deltar i aksjoner i flere distrikt, sier Torkildsen.

Flere fakta om FAKS

  • Hovedformålet med FAKS er å redusere tap av liv og helse. Det oppnås gjennom raskere innsats, bedre kvalitet i planlegging og gjennomføring av aksjoner, samt felles situasjonsforståelse i alle ledd.
  • Det er et digitalt støtteverktøy som gir oversikt over pågående søk, mannskapenes posisjoner, ressurser og søksområder. Det brukes direkte på telefon eller nettbrett, og forenkler informasjonsflyt og koordinering mellom ulike aktører.
  • Tidligere måtte frivillige møte opp på KO (kommandoplass) for å hente oppdrag manuelt. Nå kan de mott all nødvendig informasjon digitalt – fra brief og kart, til søksområder og status på oppdraget. Dette sparer tid.
  • FAKS er et sikkert system, godkjent for håndtering av sensitive personopplysninger, på tvers av enheter, uten å kompromittere personvernet.
  • Besøk Hovedredningssentralens prosjektside
En gruppe mennesker, frivillige og politi, jobber sammen inn i en kommandosentral.
KO under en FAKS-øvelse i Møre og Romsdal i mars.

Publisert i