Masseevakueringsøvelsen på Svalbard er i gang
Fredag morgen gikk alarmen hos Sysselmesteren på Svalbard etter at Hovedredningssentralen Nord-Norge hadde mottatt en «nødmelding» fra et cruiseskip med 200 mennesker om bord. Skipet simulerte å ha havarert langt nord på Spitsbergen, og evakuering må reddes så snart som mulig.
– Ja, nå er vi i gang med AMRO 2021, som altså er en fullskala øvelse innenfor en masseevakueringsoperasjon i Arktis, sier øvingsleder og sysselmesterførstebetjent Espen Olsen.
Øvelsen er ledet av Sysselmesteren på Svalbard i et tett samarbeid med Kystverket. Videre er følgende aktører med i øvelsesledelsen: Kystvakten, Hovedredningssentralen Nord-Norge, Lufttransport, BarentsWatch, Universitetssenteret på Svalbard, Longyearbyen lokalstyre, Norges Arktiske universitet, 330 Skvadronen, UAS Norway og Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps.
– Scenariet tilsier at det er 60 nautiske mil mellom havaristen og Longyearbyen, mens øvelsesområdet er øvingsteknisk lagt nært Longyearbyen, opplyser Espen Olsen
– Dette betyr i at det er kun få minutters flytur mellom samleplassen for passasjerene på Revneset og Longyearbyen. Det vil dermed bli en del båttrafikk på fjorden og helikoptervirksomhet i luftrommet over Longyearbyen i løpet av dagen, sier han.
Fungerende avdelingsdirektør Tore Wangsfjord ved Hovedredningssentralen Nord-Norge mener øvelsen representerer et nytt og viktig konsept innenfor masseevakueringsoperasjoner.
-Tidligere har vi ikke alltid kunnet evakuere et større antall nødstedte i Arktis til sikkerhet uten å bruke svært lang tid. Det å etablere en trygg mellomstasjon før den endelige etappen ut fra området, vil kunne gjøre det mulig å evakuere flere på en effektiv, og ikke minst trygg måte.
Det vil også lande helikoptre ved Longyearbyen sykehus og Svalbardhallen.
– Vi regner med at øvelsen vil være avsluttet ved 18-tiden i ettermiddag, sier øvingsleder Espen Olsen.