Blir årets påske en skredpåske?

20231126_FH_-5_foto-Fabian-Helmersen-_-Forsvaret
20231126_FH_-5_foto-Fabian-Helmersen-_-Forsvaret

10 av hendelsene fra mars og april var skred, med rundt 40 personer involvert til sammen. Av disse ble tre skadd, og fem omkom.

17 av disse hendelsene hadde utspring i at observatører meldte inn skred som de ikke selv var involvert i, men som måtte undersøkes. I noen tilfeller meldte observatørene at det som så ut som skispor gikk inn i skredet, men ikke ut igjen, og i andre tilfeller var det rett og slett snakk om nye skred i kjente utfartsområder.

Det har også vært tilfeller der personer har meldt om skred de selv har utløst, selv om ingen ble skredtatt. Slike meldinger setter vi pris på, siden vi slipper å sette inn ressurser for å undersøke dem i ettertid.

Andre varianter på slike meldinger er når personer oppdager at de står i skredfarlig terreng og trenger hjelp for å komme sikkert ut. Redningstjenesten tar alltid slike meldinger på alvor og vi assisterer på de måtene vi kan.

Hvordan unngår man å bli skredtatt?

Den eneste sikre metoden for å unngå å bli skredtatt, er å unngå absolutt alle potensielt skredfarlige områder. Det vil i praksis si at man ikke går på ski annet enn på flatmark, godt unna alle potensielle utløpsområder for skred.

Vi vet godt at dette er fullstendig urealistisk og vi har ikke noe ønske om å ta fra noen gleden av å bruke naturen også på vinterstid. Det du absolutt bør lære deg, er å vurdere hvilken risiko du utsetter deg for, og hvordan du kan redusere den til at akseptabelt nivå.

  • Vi har tidligere anbefalt Snøskredskolen, som er publisert av Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). Bruk de neste dagene, før du legger ut på påsketur, til å forberede deg sammen med turkompisene.
  • Skaff deg informasjon om skredfaren i området du har tenkt å gå i. Her har NVE en utmerket tjeneste på nett – Varsom.no. Husk bare at faregraden gjelder for en hel varslingsregion, og det kan være større skredfare i mindre, utsatte områder. Husk å lese tekstvarselet også, ikke bare se på grafikken! Det er din egen vurdering som teller til syvende og sist.
  • Når du først gjør en vurdering av skredfaren der du har tenkt å gå, må du også ta konsekvensen av vurderingen. Hvis det er skredfarlig i favorittsørhellingen din, der du alltid pleier å sitte og nyte påskesola, så tar du med deg kompisene, appelsinen og kakaoen til et annet sted. Det er ingen unntak.
  • Ha med deg basisutstyr for kameratredning! Spade, søkestang og sende-/mottakerutstyr – og sørg for at du kan bruke det! Det er først og fremst kameratredningen som kan berge liv, det tar tid før den offentlige redningstjenesten kommer frem!
  • Sørg for at du kan varsle om skredet på et skikkelig vis – posisjon er alfa og omega! Vi anbefaler 113-appen, som sender din posisjon når du ringer 113.

Når risikoen er minimert, hva da…?

Husker du de gamle, gode Fjellvettreglene? Kanskje husker du også Severin Suveren? Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT) har revidert de gamle reglene fra 60-tallet, og de har blitt minst like gode og gyldige for oss nå som de var den gang.

Du finner dem på DNT’s nettsider. Les, lær og ta dem til hjertet!

Og nå: Værmeldingen!

Vi lytter kanskje ikke så mye på radio som før, men værmeldingen er alltid tilgjengelig på apper for smarttelefonen din. De mest kjente er nok Yr (Android og iOS) og Storm (Android og iOS) – last dem ned og bruk dem!

Er vi ferdige med maset nå, da?

Ja, det er vi!

Dra ut på tur, nyt påskefjellet og naturen vår. Vis vett, vær varsom – og kom vel hjem igjen!

God påske!

Publisert i