Felles aksjonsstøtteverktøy tas i bruk
Flere politidistrikt har nå tatt i bruk det nye felles aksjonsstøtteverktøyet i ordinær drift, som en del av en nasjonal utrulling for å effektivisere redningstjenesten. De siste månedene har både politi og frivillige redningsorganisasjoner gjennomført omfattende opplæring og øvelser i hele distriktet for å sikre en smidig overgang.
Sør-Vest politidistrikt var først ute med å implementere verktøyet ved årsskiftet, etter å ha fungert som pilotdistrikt med testing i siste halvdel av 2024. Agder og Trøndelag politidistrikt fulgte etter denne uka, og planen er at verktøyet skal være i bruk over hele landet innen påske.
Nasjonal utrulling pågår
Før hvert distrikt tar verktøyet i bruk, gjennomføres fullskalaøvelser med politiet og de frivillige organisasjonene for å sikre at alle er godt forberedt.
– At tre politidistrikter nå har tatt i bruk det nye aksjonsstøtteverktøyet markerer et betydelig skritt fremover for norsk redningstjeneste, sier Jon Halvorsen, direktør ved Hovedredningssentralen.
Styrket samhandling og raskere respons
Verktøyet er utviklet for å forbedre koordineringen under redningsaksjoner, i første omgang ed søk etter savnede personer på land. Det bidrar til å gi aktørene en felles situasjonsforståelse, raskere oppstart av aksjoner og mer effektiv ressursbruk.
Hovedmålet er å redusere tap av liv og helse ved å heve kvaliteten og effektiviteten i gjennomføringen av søk- og redningsoppdrag i Norge.
– Vi har lenge hatt muligheten til å snakke sammen på tvers av etater og organisasjoner. Nå får vi for første gang mulighet til å planlegge og gjennomføre komplekse redningsaksjoner i et skreddersydd dataverktøy. Vi kommer til å jobbe raskere og bedre. Dette vil redde liv! Sier Halvorsen.
Les reportasje fra stor øvelse med felles aksjonsstøtteverktøy i Østlandets blad (åpen)
Tilbakemeldingene fra brukerne er at systemet er brukervennlig, intuitivt og svært effektiviserende og forenklende både for mannskap ute i teig og KO-mannskap. Fra en av operasjonssentralene meldes det at de har aldri før hatt så og oversikt over de pågående aksjonene som det de fikk under fullskalaøvelsene før utrulling.
Samarbeid har vært nøkkelen til suksess
Hovedredningssentralen har ledet prosjektet i tett samarbeid med BarentsWatch, som har hatt ansvar for den tekniske utviklingen. Verktøyet bygger videre på tjenesten Felles Ressursregister, som redningstjenesten allerede er aktive brukere av.
– BarentsWatch er stolt over å ha fått tilliten til å lage dette nye felles verktøyet for redningsaksjoner. Det har vært en spennende og god prosess med mange dyktige og engasjerte deltakere, fra både statlige etater og de frivillige. De innspillene og behovene som er «vasket frem» gjennom prosessen har hjulpet oss mye, og det er veldig gledelig at det ser ut som vi har truffet godt på funksjonalitet og brukervennlighet i verktøyet, sier leder Nina Buvang Vaaja.
– Det føles veldig meningsfullt å se at verktøyet tas i bruk nasjonalt- dette er et eksempel på et vellykket samarbeidsprosjekt på tvers av etatene, presiserer Vaaja.
I tillegg har en operativ ekspertgruppe, med representanter fra Politiet, Politihøgskolen, Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Norske Redningshunder, Norsk Radio Ræle Liga, Speidernes Beredskapsgrupper, spilt en sentral rolle.
– Den operative ekspertgruppen har vært avgjørende for prosjektets suksess. Ved å gi faglige innspill gjennom hele utviklingsløpet har vi sikret at verktøyet dekker de faktiske behovene i felt, forteller Per Olaf Torkildsen ved HRS. Han har vært prosjektleder for felles aksjonsstøtteverktøy.
Om felles aksjonsstøtteverktøy
Det nye digitale verktøyet gir aktørene et felles kartbilde med ressursoversikt, slik at de raskere kan koordinere innsatsen. Mannskaper kan enkelt registrere sine observasjoner i verktøyet, noe som sparer tid og forbedrer dokumentasjonen av aksjonen.
Der mannskapene før måtte tilbake til KO for å få et nytt leteområde etter å ha søkt gjennom sin teig, kan de nå tildeles en ny teig direkte i verktøyet uten å bruke tid å reise dra fram og tilbake.