Retningslinjer for bruk av felles aksjonsstøtte

20231126_FH_-5_foto-Fabian-Helmersen-_-Forsvaret
20231126_FH_-5_foto-Fabian-Helmersen-_-Forsvaret

Felles, digitalt aksjonsstøttesystem for redningstjenesten er i første omgang utviklet for bruk ved landredningsaksjoner (søk etter savnet person, assistanse person eller annet), som normalt koordineres av LRS på oppdrag fra HRS.

Disse retningslinjene er ment å sikre at krav implementeringen av ny teknologi i redningstjenesten er faglig forsvarlig og tråd med krav til informasjonssikkerhet, taushetsplikt og personvern.

Felles aksjonsstøtteverktøy rulles ut for nasjonal bruk for redningstjenesten. Verktøyet kan utelukkende benyttes til redningsaksjoner og øvelse til redningstjeneste.

Vi vet at det er ønskelig å bruke verktøyet også i andre sammenhenger. Vurderinger rundt dette planlegges gjennomført etter at verktøyet er tatt i bruk for hovedformålet redningstjeneste.

Retningslinjene gjelder fra 2. desember 2024.

Retningslinjer

  1. I Felles aksjonsstøtte startes aksjonen av LRS på vegne av HRS eller direkte av HRS
  2. LRS kan starte en aksjon som en undersøkelsessak etter godkjenning fra HRS ut fra egne rutiner
  3. Det er et krav om opplæring for bruk av verktøyet. Som en del av prosjektet er det utviklet opplæringsmateriell som er gjort tilgjengelig for alle LRS og frivillige organisasjoner og andre brukere av systemet.  Redningspersonell fra alle LRS og frivillige organisasjoner er gitt opplæring for videre opplæring lokalt.
  4. Den grunnleggende kunnskap om bruk av andre løsninger, herunder kompetanse i analoge verktøy slik som kart og kompass, må vedlikeholdes. Bortfall av digitale løsninger kan forekomme. Det er et krav til alle brukere av dette verktøyet at man har umiddelbar tilgang til alternative løsninger for gjennomføring og ledelse av redningsaksjoner både i felt og i operasjonsplanleggingen.
  5. Det er et krav at brukere av felles aksjonsstøtte øver ledelse av gjennomføring av redningsaksjoner uten bruk av verktøyet og bortfall av tjenesten under pågående innsats.
  6. Alle brukere som gis tilgang til verktøyet har taushetsplikt om forhold som de blir kjent med under en redningsaksjon.
  7. HRS gir aksjonen et SAR-nummer. Bruk av verktøyet på hendelser som ikke har et SAR-nummer er et brudd på retningslinjen. Redningsøvelser er unntatt jf punkt 10
  8. HRS, LRS og IL-KO gjør nytte av systemet i forbindelse med planlegging og gjennomføring av redningsinnsats. Innsamlede data håndteres etter bestemmelser gitt i Politiregisterloven.
  9. Det er inngått databehandleravtale mellom politiet og Hovedredningssentralen.
  10. Redningsøvelser og opplæring i bruk i regi av LRS og/eller frivillige organisasjoner og behandling av innsamlede data håndteres etter regler gitt i EUs personvernforordning (også kalt GDPR – General Data Protection Regulation)
  11. Når Felles Aksjonsstøtte er videreutviklet for å dekke andre hendelsestyper, vil det bli gitt nye retningslinjer for bruk hvor også dette er omhandlet.
  12. HRS tar stilling til hvilke organisasjoner som skal ha tilgang til dataverktøyet
  13. Retningslinjen er behandlet i styringsgruppen for prosjektet som består av representanter fra HRS, POD, FORF og KyV/BW.
Publisert i