Redningshåndboka er revidert

Mennesker i sal holder opp en publikasjon mens de smiler.
Alle deltakerne på Redningskonferansen fikk utlevert den nye utgaven av håndboka (foto: Stig Mebust)
Mennesker i sal holder opp en publikasjon mens de smiler.
Alle deltakerne på Redningskonferansen fikk utlevert den nye utgaven av håndboka (foto: Stig Mebust)

I disse dager gir Hovedredningssentralen ut en revidert versjon av Håndbok for redningstjenesten. Redningshåndboka gir en overordnet beskrivelse av roller, ansvar og oppgaver innen redningstjenesten.

Håndboken er et normativt dokument som beskriver det faktiske og juridiske ansvaret til ulike aktører i redningstjenesten. Den er ment å være et viktig referansedokument for alle som er ressurser i redningstjenesten, med særlig fokus på de med leder- og opplæringsansvar.

Andre utgave er en viktig milepæl.

– I denne nye utgaven har vi lagt vekt på gjenkjennbarhet fra første utgave, men med tilpasning til strukturen i øvrige veiledere som utgis fra HRS, forteller Halvorsen.

Det er gjort et omfattende arbeid med faglig oppdatering av de ulike kapitlene i lys av ny kunnskap og endringer som har skjedd etter første utgave. Det er også tatt inn noen nye emner. 

Last ned håndboken her (pdf)

Halvorsen er veldig glad for at håndboka nå er revidert.

– Det skjer mye i redningstjenesten, og utviklingen går fort. Samtidig er det noe som ligger fast og med oss over tid: Samvirkeprinsippet er mer enn et prinsipp, det er et ‘mindset’ og en arbeidsmetodikk, som forplikter alle aktører i redningstjenesten, sier Halvorsen.

Håndboken trykkes i 20 000 eksemplarer som skal distribueres ut i rednings-Norge. En pdf-versjon er også mulig å laste ned fra Hovedredningssentralens nettside. I tillegg er håndboken tilgjengelig som såkalt EPUB-dokument, for de som vil laste den inn på lesebrett o.l.

Alle deltakerne på Redningskonferansen denne uka vil også få et eksemplar utlevert der.

Omfattende høringsprosess

Mandatet til å gjennomføre revisjonen ble gitt av Nasjonalt Redningsfaglig Råd. Rådet etablerte en bredt sammensatt arbeidsgruppe med innsikt og kompetanse på tvers av redningstjenesten. Revisjonen har skjedd i to faser og med en omfattende høringsprosess i siste runde.  

Per Olaf Torkildsen fra Hovedredningssentralen har ledet arbeidsgruppen som har jobbet fram den nye utgaven.

– Det er alltid et sammensatt og omfattende arbeid å revidere et dokument som favner så bredt som redningshåndboken. Det har vært en god prosess hvor fagfolk og eksperter fra berørte virksomheter og organisasjoner har deltatt aktivt i hele prosessen, forteller Torkildsen.  

Høringsrunden ga 460 konkrete tilbakemeldinger på endringsforslag, som alle ble vurdert, og svært mange av dem er innarbeidet i det ferdige produktet.

– Tusen takk til alle som har bidratt med innspill til håndboken!

Trude Mikkelrud Torp (Politidirektoratet) har vært redaktør for den nye håndboken. Øvrige medlemmer av gruppen har vært: Tomas Ringen (HRS), Bente Asphaug (FORF), Vegard Standahl Olsen (Norsk Folkehjelp), Kaare Johan Finbak (Norske Redningshunder), Kristian Fredrik Nygård (Redningsselskapet), Yngvi Eggertsson (Røde Kors Hjelpekorps), Ole Edvard Nordhelle (Helsedirektoratet), Per Magne Tveitane (Helsedirektoratet) og Vidar Aaker (Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap).

Redningshåndboka ble delt ut på Redningskonferansen 2024 (foto: Stig Mebust)sv
Publisert i