Nyheter fra prosjekt felles aksjonsstøtteverktøy
(Tilbake til forsiden for felles aksjonsstøtteverktøy)
Des’ 24: Nye retningslinjer for bruk av felles aksjonsstøtteverktøy er vedtatt.
Okt’ 24: Felles nasjonal opplæringssamling er gjennomført, og alle som skal ha det, får nå tilgang til verktøyet.
Okt’ 24: Nettsiden oppdateres – ny forside for prosjektet: Felles aksjonsstøtteverktøy
De som skal på opplæringssamling og ha et ansvar for opplæring får tilgang til materiell hos BarentsWatch: https://frrwiki.secure.barentswatch.net/ (logg inn med BankID).
Sep’ 24: Siste helga i oktober blir det nasjonal opplæringssamling for felles aksjonsstøtteverktøy, på Gardermoen. De som skal være med på denne har fått egen informasjon om samlingen og hva som må forberedes i forkant.
Juni ’24: Mandag 17. juni kom de siste formalitetene på plass, og verktøyet er tatt i operativ (skarp) bruk blant både frivillige og politi i Sør-Vest politidistrikt.
Mai ’24: En stor øvelse ble avholdt på Viste i Randaberg, som en siste test i opplæringsfasen i Sør-Vest politidistrikt.
Mars ’24: En ny milepæl ble nådd da opplæringsansvarlige i pilotdistriktet (Sør-Vest PD), møttes på Sola og fikk en grundig gjennomgang av verktøyet i uke 11. Over to kvelder fikk utvalgte frivillige og politi opplæring i felles aksjonsstøtte. Tanken er at de nå skal gå tilbake til sine respektive organisasjoner og gjennomføre opplæring av sine mannskaper der. Senere i vår tas felles aksjonsstøtte i bruk, men først etter en god periode med opplæring og øving. Les mer om blant annet de opplæringsansvarliges rolle, og mål og forventninger til piloten i denne nyhetssaken.
Mars ’24:
Det blir opplæring 11. og 12. mars for de opplæringsansvarlige i forbindelse med vårens pilot i Sør-Vest politidistrikt. Dette vil skje i Hovedredningssentralens lokaler på Sola.
Februar ’24:
Den tredje og siste store testen av verktøyet skjedde på Sørmarka 12. februar. Se bilder på Facebook og les mer på LinkedIn
Januar ’24:
Prosjektet for utvikling av nytt felles aksjonsstøtteverktøy holdt i forrige uke to informasjonsmøter om piloten som skal gå i Sør-vest politidistrikt denne våren. Oppmøtet var bra når prosjektet inviterte til flere Teamsmøter om piloten i forrige uke. Formålet med møtet var å sørge for at brukere i Sør-vest er informert om hva som skjer framover. Når skjer opplæring, når starter operativ bruk og hva betyr det for de i distriktet som skal bruke verktøyet. Møtet var delt i en informasjonsbolk, og etterfulgt av spørsmål som deltakerne skrev inn i chat’en.
November ’23:
Prosjektmøte og den andre store øvelse gikk av stabelen i Stavern. Målet med akkurat denne øvelsen var å teste KO-funksjonaliteten i det nye aksjonsstøtteverktøyet. Det var i overkant av 70 frivillige som stilte opp, sammen med en rekke deltakere fra politiet. Du kan lese mer om øvelsen her og bla gjennom en oppsummering på LinkedIn her. En liten videosnutt fra øvelsen finner du her.
Oktober ’23:
Det er dannet en egen gruppe for utrulling og opplæring. Denne gruppen har startet utvikling av opplæringsmaterialet som er nødvendig. Til dette arbeidet får vi bistand fra Politihøgskolen.
Neste øvelse er planlagt lagt til Sør-Øst-politidistrikt, nærmere bestemt Stavern, den. 23. november. Da vil fokus være på behovene til IL-KO, herunder logg og etterretning. Mange lurer på når systemet er ferdig: vi har ikke et klart svar på det ennå. Tidslinja framover er basert på innspill fra blant annet utviklerne, som trenger tid mellom øvelsene til å jobbe videre med de tingene som blir avdekket under øvelsene, før det kan testes på nytt. Viktige elementer langs hele linja her er kontinuerlig kommunikasjon, brukerinvolvering, design, utvikling, testing, evaluering og forbedring. Vi har også laget en mer fyldig oppsummering av status
Tirsdag 19. september ble det avholdt en stor øvelse i Innlandet politidistrikt. 54 frivillige og fem fra politiet deltok i et scenario hvor det ble søkt etter savnede på Hamar. Systemet for felles aksjonsstøtte ble for første gang brukt som eneste verktøy for å administrere aksjonen. Fokus på denne øvelsen var lagt på mannskapenes opplevelse og behov.
Det er dannet en egen gruppe for utrulling og opplæring. Denne gruppen har startet utvikling av opplæringsmaterialet som er nødvendig. Til dette arbeidet får vi bistand fra Politihøgskolen.
Det kan være verdt å notere seg at utrulling vil skje per politidistrikt, og altså ikke per organisasjon.
Neste øvelse er planlagt lagt til Sør-Øst-politidistrikt, nærmere bestemt Stavern, den. 23. november. Da vil fokus være på behovene til IL-KO, herunder logg og etterretning.
I første kvartal 2024 kommer den tredje store testøvelsen, det er pt. ikke avklart nøyaktig når og hvor denne finner sted, men det blir sannsynligvis i det politidistriktet som skal være pilotdistrikt. Da skal all funksjonalitet være ferdig utvikla, og det blir stresstesting av systemene. 5-6 uker etter denne øvelsen tas verktøyet i skarp bruk, ved at vi kjører en felles pilot for politi og frivillige videre utover i 2024, med det som blir versjon 1.0 av verktøyet.
Vi er veldig glade for at Sør-Vest politidistrikt har takket ja til å være pilotdistrikt for at frivillige og politi i fellesskap skal kunne teste verktøyet i versjon 1.0. Vi planlegger for at dette skal starte på senvinteren.
Juni ’23:
Utvikling av verktøyet pågår for fullt. Mye innsats er lagt ned allerede, men det gjenstår fortsatt en del før det kan tas i operativ bruk. Vi styrer mot en pilotbruk (beta-testing) i ett politidistrikt. Før det, er det fortsatt mye utvikling og stabilisering som må på plass.
Det er nå gjennomført brukertester hos et begrenset antall personer utenfor den operative ekspertgruppen. Dette gjør vi for å få konkrete tilbakemeldinger på funksjonalitet og design.
Arbeidet er nå kommet så langt i utviklingen at det kan testes i større skala under øvelser. Det planlegges å gjennomføres øvelser høsten 2023.
Det foregår mye arbeid bak kulissene, slik som arbeid med utrulling, terminologi, infrastruktur og teknologi og planlegging av integrasjon med andre tjenester, slik som SARrapport.
Den operative ekspertgruppen, juristgruppen og utviklingsmiljøet hadde i regi av BarentsWatch et to dagers møte i Tromsø i begynnelsen av juni. Formålet var å teste funksjonalitet i den nye «appen» og bruke varsling og aksjon i sammenheng. Troms politidistrikt stilte med fire fagpersoner som alle viste stor interesse for systemet. De var aktivt med og brukte applikasjonene under vår praktiske test.
Vi gikk også gjennom en designhypotese og snuste på en loggmodul som verktøyet må ha. Dette vil det bli arbeidet videre med i eget fora.
Juridisk gruppe kom med sine vurderinger av hva som må være på plass før tjenesten kan tas i bruk i en beta versjon i et pilotdistrikt.
«Betatest i et politidistrikt er bruk av Felles aksjonsstøtte som primært verktøy ved skarp aksjon med ekstra oppmerksomhet og mottaksapparat for retning av feil og mangler av FRR aksjon versjon1.0. Et politidistrikt som bruker Felles aksjonsstøtte i beta, vil måtte ha backup-løsninger i andre verktøy dersom store feil og mangler oppstår.»
Prosjektgruppa ser på mulighetene for felles opplæringsmateriale og vil i den forbindelse få bistand fra Politihøgskolen. Opplæring vil også være en del av piloten og det som skal testes ut i øvelsene som skal klargjøre oss for pilot.
November ’22:
Sent høsten 2022 ble det foretatt testing med hundefører fra politiet på Politihøgskolens utdanningssenter på Kongsvinger. Det betyr i at vi har prøvd ut sporing i delvis dårlig dekning sammen med hundeførere under opplæring og disse data har blitt brukt til å utvikle filtreringsfunksjon på tid og geografiske områder
Utviklingsteamet har nå fått på plass muligheten til å benytte flere kartlag samtidig for å kunne gjennomføre en bedre kartanalyse. Teamet viste også frem muligheter for å filtrere ut «overflødige» sporlogger, som blant annet oppstår når man glemmer å avslutte sporingen når et oppdrag er gjennomført.
Nyhetssaker om utviklingen av felles aksjonsstøtteverktøy
26.10.24 Erfaringer fra pilot i Sør-Vest
17.6.24 Pilot i gang i Sør-Vest
12.3.24 Opplæring i piloten i Sør-Vest
12.02.24 Stor øvelse med test av all funksjonalitet på Sørmarka
30.01.24 Lær mer om vårens pilot
5.12.23 – Aksjonsstøtteverktøyet er lett å ta i bruk!
23.10.23: Dette politidistriktet skal være pilot
21.7.2023 Felles digitalt aksjonsverktøy skal pilot-testes i politidistrikt
24.04.2023 Test av verktøy og FORF-øvelse i Stavanger
15.11.22 Status for arbeid med utvikling av felles aksjonsstøtteverktøy
09.09.22 Workshop om funksjonalitet i nytt felles aksjonsstøtteverktøy
03.06.22 Underveis-testing av nytt verktøy for aksjonsstøtte
29.04.22 Utvikling av Felles digitalt verktøy for aksjonsstøtte – Oppdatert informasjon
22.03.22 Utvikling av felles digitalt verktøy for aksjonsstøtte